Aromanii sunt romani
Congresul de Cultura Macedo-Romana respinge ideea de minoritate
de Oana Manoila
Sâmbătă, 13 August 2005
 

Congresul de Cultura Macedo-Romana, aflat la cea de-a IX-a editie a respins, in cadrul intrunirii din perioada 1-4 iulie 2005, initiativa sustinuta de un grup de aromani de constituire a acestei etnii culturale intr-o minoritate.

Astfel, Congresul nu este de scord cu ideea de minoritate, considerand-o "aberanta si falsificatoare". In Declaratia adoptata de Congresul de Cultura Macedo-Romana se face un apel catre statul roman pentru a acorda o mai mare si cuvenita atentie problematicii aromane si "pentru a da intregul sprijin moral si material necesar conservarii si dezvoltarii patrimoniului cultural aromanesc, aflat in pericol de a se pierde".

De asemenea, Congresul nu este de acord nici cu scrierea textelor aromane folosind un alfabet diferit de cel al limbii romane pe motiv ca se vor creea dificultati de scriere si citire si recomanda "renuntarea la alfabetele nou-inventate, care duc la stalcirea graiului si la intentionata indepartare de limba romana si de romanitate". Conform declaratiilor prof. dr. Aurel Papari, presedintele Fundatiei Cultural-Stiintifice "Andrei Saguna", Congresul sustine retiparirea lucrarilor clasice din patrimoniul cultural aromanesc exact asa cum sunt ele si se opune retiparirii acestora in forma modificata, recomandand renuntarea la asemenea practici. Prof. dr. Aurel Papari a mai afirmat ca toate aceste aspecte au fost sustinute si de Societatea de Cultura Macedo-Romana, Fundatia Cultural-Stiintifica "Andrei Saguna" din Constanta si Liga Culturala pentru Unitatea Romanilor de Pretutindeni.

Academia Romana se opune termenului "minoritate"

Academia Romana se declara impotriva initiativei grupului de aromani de a se constitui intr-o minoritate nationala, distincta de romani, ca popor armanu, cu o limba proprie - armana.

Intr-un comunicat, Academia Romana precizeaza ca "ne aflam in fata unei diversiuni izvorate din interese mercantile ale unor cercuri din tara si din strainatate, ce ignora adevarata istorie a acestei ramuri a romanitatii rasariteme si a dialectului aroman care, impreuna cu cel dacoroman, meglenoroman si istroroman, formeaza limba romana". "Toti aromanii nord si sud-dunareni sunt romani (armani), cu specificul lor dialectal, folcloric si etnografic, in cadrul generosului popor roman, unul din cele mai numeroase si mai puternice din sud-estul Europei", se arata in comunicatul Academiei Romane. In concluzie, Academia a precizat ca cei care doresc sa se constituie intr-o minoritate incalca in mod flagrant datele reale ale istoriei si, totodata, valorile noastre morale si spirituale comune.