Aromânii cer să fie recunoscuţi ca minoritate
de Mircea Marian
Joi, 24 Mai 2007
 

Peste 1.000 de aromâni au manifestat, ieri, în faţa Palatului Victoria, protestând faţă de faptul că, la 102 ani după ce Imperiul Otoman i-a recunoscut ca minoritate naţională, Guvernul României nu le acordă acest drept. „Dacă acest guvern nu are puterea să rezolve şi problema noastră, atunci acest guvern nu este bun. Să vină altul", a spus un participant la manifestare, care purta o pancartă pe care scria: „Nu vrem să devenim exponate de muzeu".

După mitingul din faţa sediului Executivului, manifestanţii s-au mutat la Palatul Parlamentului, unde au aniversat trecerea a 102 ani de când Sultanul Abdul Hamid al II-lea a emis „eradea" (decretul) prin care-i recunoştea pe aromâni. Ieri, ei au amintit că sultanului i-au luat 17 ani din momentul în care 6.000 de persoane i-au trimis o petiţie până când a dat şi un răspuns solicitării lor. Acum, aromânii încearcă de doi ani ca România să le recunoască statutul de minoritate, dar Executivul pur şi simplu nu le răspunde la scrisori şi memorii.

În consecinţă, Comunitatea Aromână din România (Fara Armânească Ditu Romanii), condusă de deputatul PD Costică Canacheu, a decis să se adreseze instanţelor europene. Comunitatea va cere atât instituţiilor UE, cât şi celor ale SUA, să acţioneze în apărarea drepturilor minorităţilor şi să ceară recunoaşterea aromânilor. Potrivit datelor prezentate de această comunitate, în România erau înregistraţi, în 2006, 6.150 de membri ai minorităţii aromâne.

Nsusu