Zilele culturii aromane
de Barba Elena Andra
Vineri, 24 August 2007
 

Aromanii de pretutindeni se intalnesc, timp de trei zile, in judetul Constanta, pentru a-si expune traditiile stramosesti.

Lansari de carte, prezentarea unui film documentar si un vernisaj de icoane la Universitatea "Andrei saguna".

Se vor decerna trei premii, pentru istorie, literatura si lingvistica.

Festivalul international de Folclor Aromanesc intitulat "Parinteasca Dimandare" debuteaza astazi, in Constanta. Acesta este dublat de simpozionul stiintific "Perenitatea vlahilor in Balcani – istorie si civilizatie aromaneasca". Aproximativ 200 de tineri vor expune portul, dansurile si cantecele traditionale aromanesti specifice tarilor din care provin: Albania, Macedonia si Romania. Este a XIV-a editie de acest gen organizata de Fundatia "Andrei saguna" si Societatea de cultura macedoromana, din comitetul de organizare facand parte personalitati precum: Aurel Papari, Gheorghe Zbuchea, Gabriela Munteanu, Danut Culetu, Dorel Constantin Onaca, Gheorghe Grameni si Hristachi Ciamatu. Simpozionul stiintific incepe astazi, la ora 10:30, la Universitatea "Andrei saguna", reunind oameni de cultura si stiinta, istorici, scriitori, autori de carte aromaneasca. In cadrul acestuia vor avea loc lansari de carte, prezentarea filmului documentar "Aromanii din Balcani" si o expozitie de icoane. Se vor acorda trei premii, pentru literatura "Teohar Mihadas", pentru istorie "George Murnu" si pentru lingvistica si etnologie "Tache Papahagi". Editia din acest an aduce un omagiu academicianului Matilda Caragiu Marioteanu.

Trei zile de spectacole

Spectacolele sunt sustinute in trei locatii: Eforie, Mihai Viteazu si Mamaia. In aceasta seara, ansamblurile folclorice din Albania, Macedonia si Romania vor incanta publicul din Eforie, de la ora 19.30, urmand ca maine, la ora 11.00, sa se desfasoare la Radio Vacanta parada portului popular. Tot maine, dar la ora 19.30, va avea loc un alt spectacol, la Caminul Cultural din comuna Mihai Viteazu. Festivalul se va incheia duminica, la hotelul saguna din statiunea Mamaia, cu un spectacol si o parada a portului popular, care va incepe la ora 11.00.