RELIGIA

NCLJINARI

SÃRBÃTORI RELIGIOASIReligia vlahilor este predominant creştin ortodoxă, dar sunt unele regiuni unde sunt catolici şi protestanţi (în Transilvania), iar unii sunt musulmani (foşti convertiţi din Grecia, trăind în Turcia de la schimbul de populaţie din 1923).

Prima Biblie Aromână a fost tipărită de abia în secolul XIX.


Sfânta Liturghie este slujba la care Cinstitele Daruri se prefac în Trupul şi Sângele Mântuitorului pentru împărtăşirea credincioşilor.

Ascultaţi Sfânta Liturghie pe graiul aromân.


“Lăsata Secului”

Aromânii sunt cei care păstrează şi duc mai departe obiceiurile specifice lor, chiar dacă au trecut prin multe locuri şi civilizaţii. Ei respectă şi acum o mare parte din aceste datini şi sunt mândri că în multe case înca se păstrează obiceiurile.

Perioada premergătoare postului Paştelui este numita “Alasat`preasini” iar aromânii respectă anumite obiceiuri.

Cu o săptămână înainte de Lăsata Secului, oamenii mănâncă de dulce atât miercuri cât şi vineri.

Oamenii nu pot intra în post certaţi.

Duminica de lăsata secului oamenii se duc la biserică. La întoarcerea de la biserica “taifa” soacrei mici merge în vizită la soacra mare ducându-i smochine şi stafide. Femeile îşi cer iertare una alteia şi se săruta pe gură.

În seara de Lăsata Secului se strâng mai multe familii ca să petreacă. Cei certaţi se împacă spunând:

L`earta Dumn`l`earta,
tata-tu si ma-ta
tsi stim
tsi nu stim
Pasti hariosi

La petrecerea care are loc în seara de Lasata Secului tinerii fac mătănii în faţa celor bătrâni şi sunt răsplătiţi cu bani şi binecuvântaţi, cu aceeaşi ocazie se bate halviţa.

De Lăsata Secului cei tineri merg în vizită la cei mai în vârstă. Le sărutaă mâna. Acolo cei invitaţi mănâncă baclavale, dulceaţă, iar bărbaţii beau vin. Este foarte grav ca o familie sa mănânce singură în ziua de Lăsata Secului.

În ziua de Lasata Secului familia se reunea la părinţi sau la un frate mai mare ca să bată halviţa. Ordinea în care se bătea halviţa era de la cel mai tânăr la cel mai bătrân.

Când se bate hasca (halviţa sau un ou fiert) nu este voie să atingi alimentul cu mâna.

După masă se bate halviţa “fac hasca” întrebuinţând pentru aceasta un băţ, o aţă (un fel de undiţă) şi o bucată de halva si un ou. Batul este tinut de persoana care se bucura de cea mai mare consideratie in familie si ceilalti incearca sa prinda, pe rand, halvita sau oul cu gura.