GHELI

Aluat înfoiat pentru plăcintă
Ardei prajiţi
Ardei umpluţi (Polneti piperki)
Ardei umpluţi cu brânză
Combari cu carni di porcu la cireap
Cucurudu Machedon
Dzamã di pãni cu cashu
Găină à la Macedonia
Mãcari di urdzãts cu ariz
Mâncare de ardei gras (Piperchi dinjcate)
Oauã tsãrgãsiti
Pãce di porcu
Pescu cu ariz la cireap
Pescu tsãrgãsitu

Pită Armãneascã
Pită crescută
Plăcintă armãneascã din mălai (I) (Pispilitã)
Plăcintă armãneascã din mălai (II) (Pispilitã)
Plăcintă cu praz
Prashi cu carni di porcu
Shupla
Tărător
Tãrhãnã
Tãrhãnã / Pjeturi
Tocană de oaie (Ahnie di oae)
Umplutură cu carne
Umpluturi


ALUAT ÎNFOIAT PENTRU PLĂCINTĂ
Ingrediente: - 1 lingură de drojdie uscată, sau o bucată cât o nucă mică
- 340 ml lapte călduţ
- 2 linguriţe zahăr
- 1 1/2 linguriţă sare
- 400-500 gr faină albă
- 230-250 gr untură
Preparare:

Drojdia o amestecaţi cu laptele călduţ, şi lăsaţi să stea cam 15 min. Adăugaţi zahărul, sare, şi 140 gr făină. Amestecaţi blând, adăugaţi şi restul de făină, şi continuaţi să amestecaţi cu mâna pâna când aluatul se desprinde de vasul în care framântaţi.

Acoperiţi cu o cârpă de bucătarie curată şi lăsaţi la loc cald cam 1 oră şi jumatate, să crească.

După aceasta pregătiţi suprafaţa unde o sa întindeţi foile cu făină presarată peste tot, şi framântaţi până când simţiţi că este un aluat elastic si fin. Împachataţi-l într-o hârtie de copt pentru bucătarie, şi lăsaţi aluatul la rece la frigider cam 15 min. Untura încălziţi-o un pic intr-o crăticioară ca să puteţi "lucra" cu ea. Aluatul împărţiţi la 2. Acum fiecare 1/2 de aluat întindeţi într-o foaie destul de subţire, şi ungeţi foaia cu untura topită. Împachetaţi aluatul de câte ori puteţi, ca o scrisoare. Ungeţi, folosiţi făcaleţul să subţiaţi "scrisoarea" pe cât puteţi, dar atenţie să nu se scurgă untura, ungeţi, faceţi din nou pachetul ca o scrisoare (deci marginile se aduc în centru), ungeţi cu untură, si tot asa de 3-4 sau chiar 5 ori. Aceeaşi operaţie şi cu cealaltă jumatate. Ungeţi tava/tepsia cu untură bine peste tot, arânjaţi prima foaie, pe care aţi întins-o după dimensiunile tavei cu deosebire ca foaia de jos este mai mare decât tava, pentru că putem să facem marginile pitei. Pe foaia de jos puneţi umplutura dorită. Se poate şi doar brânza farămiţată, şi nimic altceva.

Acum adăugaţi cea de-a doua foaie, şi aduceţi marginea foii de jos, înăuntru, făcând un fel de margine dantelată, formaţi cotorul pitei, faceţi câteva găuri cu furculiţa pe suprafaţa pitei (in 3-4 locuri) stropiţi cu restul de untură şi daţi la cuptor. Pe parcursul coacerii, mai stropiţi cu un pumn de apă când începe să se înrosească pe deasupra, şi mai lăsaţi la copt.

Poftă buna!

Sursa: Doina Balanescu (Miercuri, 17 Iunie 2009)
Nsusu

ARDEI PRAJIŢI
Ingrediente: - 1 kg ardei gras
- două-trei roşii (1/2 Kg)
- două ouă
- 250g brânză sau urdă de oi
- ulei
Preparare:

Se spală ardeii, se curăţă de seminţe şi se taie în bucăţi potrivit de mari. Se călesc în ulei. Se adaugă roşiile fară pieliţă, tăiate mărunt. Se lasă pe foc circa 10-15 minute, după care se adaugă pe rănd brânza sau urda de oi după gust şi ouăle. În zilele de post nu se mai pun ouăle şi brânza. Iarna se pot folosi ardei copti din congelator. Ardeii prăjiţi, fără brânză şi ouă pot fi utilizaţi şi ca garnitură la friptură.

Nsusu

ARDEI UMPLUŢI (Polneti piperki)
Ingrediente: - 8 ardei verzi, de mărime medie
- două lunguri de unt
- 4 cepi mici, tocate
- 2 ardei mici, tocaţi
- un căţel de usturoi, tocat marunt
- 1/2 cană şuncă tocat
- o cutie de pure de roşii
- sare
- piper
- 4 căni de pesmet mărunt
- două ouă
Preparare:

Se taie o felie supţire de la partea cozi de la fiecare ardei. Se spală ardeii şi se curăţă de seminţe. Ardeii de pun în apă clocotită cu puţină sare pentru 5 minute. Apoi se scurg bine de apă. Se topeşte untul în tigaie. Se adaugă ceapa, usturoiul şi ardeii tocaţi şi se călesc până când se înmoaie. Se adaugă pureul de roşii, şunca, sarea şi piperul după gust. Se călesc pentru 15 minute. Apoi se scot după foc şi se amestecă cu pesmetul şi ouale. Se umple ardeii cu această compoziţie. Se pun la cuptor, la 350 de grade pentru 25 de minute sau până când umplutura se întăreste şi este rumenită deasupra.

Nsusu

ARDEI UMPLUŢI CU BRÂNZĂ
Ingrediente: - ardei lungi (verzi sau roşii)
- brânză
- 1-2 ouă (depinde caţi ardei pregătim)
- coajă de pâine
- sare
Preparare:

Ardeii se spală, se sterg, se îndepartează cotorul şi pe cât posibil seminţele. Se pregăteste într-un castron umplutura: brâza fărzmiţată cu furculiţa, 1-2 ouă (depinde câţi ardei pregatim), se sărează (dacă trebuie, uneori brânza este destul de sărată), se umplu ardeii, se face un capac din coaja de pâine, şi se închid ardeii.

Se înţeapă cu o scobitoare în câteva locuri si se dau la prăjit în ulei încins, să fie bine prăjiţi pe toate părţile. Atenţie să nu ardă, căci este foc tare. De preferat o brânză care nu este grasă, puntru că nu va începe să se topească din cauza temperaturii mari.

Poftă bună!

Sursa: Doina Balanescu (Sâmbătă, 13 Iunie 2009)
Nsusu

COMBARI CU CARNI DI PORCU LA CIREAP
Ingrediente: - 1,5 kg carni di porcu
- 2,5 kg combari
- 200 ml untulemnu
- 150 g tseapã
- chiper arosh
- sari
Mãyiripsearea:

Combarlji s-curã di coaji, s-aspealã, s-talji filii sh-s-andreg tu tãvã. Carnea s-aspealã, s-talji filii shi s-bagã pisti combari, cu tseapã tãljatã filii subtsãri pisuprã. S-pispileashti sarea sh-chiperlu, untulemnul pisuprã cu niheamã apã. Tãvãlu andreptu s-bagã tu cireap pi pirustilji. S-ancljidi cireaplu, s-alasã s-tsãrgãseascã ghini.

Cãndu mãcarea easti etimã s-andreadzi masa cu buneli; tãvãlu pi masã, mãcã tutã taifa sh-oaspits cara s-astãhiseascã aclo.

Nsusu

CUCURUDU MACHEDON
Ingrediente: - se aleg bucăţi potrivite de splină
- momiţe
- ficat
- seu
- carne slabă de miel (vită sau oaie)
- sare
- piper
- hrean
Preparare:

Se înşiră pe o frigare bucăţile alese, bine sărate şi condimentate, având în vedere să nu fie două bucăţi de acelaşi fel una langă alta. Bucăţile sunt apoi înfăşurate în maţe bine curăţate. Frigarea se prăjeşte uniform la foc potrivit, dar nu direct în flacără, ci la căldura jarului. Dacă se prepară din carne de oaie, preparatul va fi mai gras şi se serveşte la masă numai fierbinte, însoţit de hrean. Preparatul din oaie se numeste "spilandru" şi se condimentează cu oregano.

Se pregăteşte pentru fiecare mesean câte o frigare.

Nsusu

DZAMÃ DI PÃNI CU CASHU
Ingrediente: - 1 kg filii di pãni tãljati subtsãri
- 2 l apã
- 100 ml untulemnu
- 300 g cash di oaie
Mãyiripsearea:

Apa s-hearbi tu un tingire, tu bitisitã s-toarnã untulemnul. Filiili di pãni s-andreg tu tãvã, cu cashlu sãrmat pisuprã shi s-toarnã apa tu tãvã pisti pãni cu cash. S-anvãleashti tãvãlu cu unã cãpachi ta s-abureadzã mãcarea.

S-andreadzi measa cu stulitsi ti tutã taifa, cu tãvãlu pi measã. S-mãcã cu lingura, serli (tsinã).

Nsusu

GĂINĂ A LA MACEDONIA
Ingrediente: - o găină
- 200 g şuncă
- 100 caşcaval
- 3-4 ouă
- o ceaşcă cu iaurt
- usturoi
- busuioc
- sare
- piper
- ulei
Preparare:

Se fierbe o găină. Carnea se taie în bucăţi mici. Se adaugă mirodenii şi usturoi tăiat mărunt. În tava unsă cu ulei, se pune jumătate din carne, peste care se rade caşcaval, cam un centimetru. Deasupra se pune şunca, apoi din nou caşcaval ras şi stratul de carne care a rămas. Se bat 3-4 ouă cu o ceaşcă cu iaurt si puţină sare si se toarnă deasupra. Se pune la cuptor, la foc mic, o oră sau o oră si jumătate. Se serveste caldă.

Nsusu

MÃCARI DI URDZÃTS CU ARIZ
Ingrediente: - 2,5 kg urdzãts
- 200 g ariz
- 200 ml untulemnu
- 150 g tseapã
- 50 g ayiu
- chiper arosh
- sari
Mãyiripsearea:

Urdzãtsli s-curã, s-aspealã tu ma multi api shi s-bagã tu tingire cu apã heartã sh-cu sari. Dupu tsi herbu s-astricoarã sh-tu tingire s-bagã untulemnul sh-tseapa tãljatã filii shi s-alasã s-moalji niheamã, deapoea s-adavgã urdzãtsli. S-minteashti mãcarea. Arizlu s-aleadzi, s-aspealã, s-upãreashti niheamã ahoryea, s-astricoarã cu niheamã apã aratsi shi s-bagã tu tingirelu cu urdzãtsli. S-minteashti ghini cu niheamã apã, s-adavgã ayilu chisat, chiperlu sh-sarea dupu orixi.

S-andreadzi masa cu stulitsi sh-cu mãcarea tu cinii mari, pi masã. Mãcã tutã taifa cu bunela.

Nsusu

MÂNCARE DE ARDEI GRAS (Piperchi dinjcate)
Ingrediente: - două kg ardei gras
- un kg roşii
- 700 gr brânză de oaie
- 5 ouă
- ulei
- sare după gust
Preparare:

Ardeii se spală şi se şterg sau se lasă câteva minute să se usuce. Se încinge puţin ulei într-o cratiţă şi se pun în el ardeii tăiaţi bucăţi mai mari, se călesc amestecând mai des. După ce s-au călit, se pun roşiile date pe răzătoare. Se lasă s-hiarba (să fiarbă) un pic în sucul de roşii, după care se mărunteşte bucata de brânză şi se pune peste ardei, lăsand 2-3 minute sa fiarbă. Sarea se pune după ce s-au amestecat brânza cu ardeii, după cât de sărată e şi brânza. Apoi se sparg ouale într-un castron şi se amestecă, după care se pune peste ardei şi se amestecă din nou pe foc, înca 2-3 minute.

Se găteste mai mult vara şi se serveşte la prânz şi seara. Se poate mânca şi caldă, şi rece.

Nsusu

OAUÃ TSÃRGÃSITI
Ingrediente: - 20 oauã
- 400 g cash di oaie
- 150 ml untulemnu
Mãyiripsearea:

Untulemnul s-tsãrgãseashti tu tighani, s-adavgã cashlu chisat cu bunela shi s-minteashti. Oauãli s-aspealã, s-ashtergu, s-frãngu tu un vas shi s-mintescu cu bunela, deapoea s-adavgã tu tighani shi s-mintescu iara.

Mãcarea s-andreadzi tu cinii mari. S-andridzea masa cu stulitsi ti tutã taifa, sh-maxus ti dzinirlji cãndu yinea la soacrã.

Nsusu

PÃCE DI PORCU
Ingrediente: - 500 g carni di porcu
- 500 g cicioari di porcu
- 1 kg cap di porcu
- 100 g ayiu
- sari
Mãyiripsearea:

Caplu sh-cicioarli di porcu s-trec prit pirã di foc. S-curã ungljili di la cicioari, s-talji cumãts, s-aspealã shi s-upãrescu. Carnea s-aspealã shi s-talji cumãts. Caplu, cicioarli sh-carnea s-herbu tu tingire cu apã sh-sari, pãnã cadi carnea di pi oasi shi s-curã ghini. S-andreadzi tut pãcelu astricurat tu tãvã cu ayilu pispilit sh-cu dzama pisuprã. Pãcelu adrat s-alasã ta sã ncljagã la arãtsimi.

S-andreadzi masa cu stulitsi sh-cu tãvãlu pi masã, mãcã tutã taifa, cu bunela.

Nsusu

PESCU CU ARIZ LA CIREAP
Ingrediente: - 1,5 kg pescu
- 700 g ariz
- 200 g tseapã
- 200 ml untulemnu
- 500 g pãtrãgeani aroshi
- chiper
- sari
Mãyiripsearea:

Pescul s-curã di pãrãgits sh-di matsã, s-aspealã ghini shi s-talji tu 10 cumãts. Arizlu s-aleadzi sh-s-aspealã. Pãtrãgeanili s-curã, s-aspealã shi s-upãrescu. Tseapa tãljatã njicã s-tsãrgãseashti cu giumitati di untulemnu sh-cu niheamã apã. S-adavgã arizlu tu tsãrgãseari. S-adavgã chiperlu, sarea shi 1,5 l apã ta s-hearbã ghini. Pescul cumãts s-andreadzi tu tãvã pisti arizlu tes, sh-pisuprã pãtrãgeanili tãljati giumitãts. S-toarnã alantu untulemnu pisti tut tu tãvã shi s-bagã tu cireap ti cutseari 20-25 minuti.

Masa s-andreadzi cu stulitsi ti taifã, cu tãvãlu pi masã; mãcã fumealja sh-oaspitslji, cu bunela.

Nsusu

PESCU TSÃRGÃSITU
Ingrediente: - sardine
- ouă
- mălai gros
- faină albă
- boia dulce de ardei
- zeamă de lămâie
- sare groasă
Mãyiripsearea:

Sardinele se spală se curăţă de intestin, se mai spală încă o dată rapid, se lasă la scurs pe un prosop de bucătarie (din hârtie). Se sărează cu sare groasă, se stropesc cu puţină zeamă de lămâie.

Se pregătesc 2 farfurii adânci:
- una cu ouă bătute şi un praf de sare
- celaltă cu un amestec jumăte-jumăte mălai gros şi făină albă, cu un praf de boia dulce de ardei pentru culoare (doar un vârf de linguriţă)

Sardinele se pregătesc astfel: pe o scobitoare se înşiră cam 4 sardine (scobitoarea intră prin ochi), şi după ce s-au înşirat toţi peştii, câte 4 pe o scobitoare, se încinge ulei, se dau peştii prin amestecul de mălai cu faină, apoi prin ouălele bătute, şi iar prin amestecul de mălai cu făină. Se prăjesc până rumenesc pe ambele părţi. Se lasă să se strecoare de grăsime pe un prosop de bucătărie din hârtie.

Este mult mai usor de întors peştisorii cu o spatulă astfel pregătiţi pe o scobitoare, şi estetic este foarte atragător.

Se servesc fie cu lămâie, măsline, diferite salate sau pur şi simplu sos de usturoi: câţiva căţei fin tocaţi, se sărează, se pune zeama de lămâie, un pic de ulei şi apă, şi câteva frunze de pătrunjel proaspăt fin tocate.

Sardinel astfel pregătite sunt fantastice pentru picnic.

Sursa: Doina Balanescu (Vineri, 17 Iulie 2009)
Nsusu

PITĂ ARMÂNEASCĂ
Ingrediente: - 600 g faină
- 350 g margarină
- 1/2 pahar cu apă căldută
- 1/2 lingurită cu sare
- o lingurită cu oţet
Preparare:

Se cerne faina pe planşetă. În mijlocul grămezii se pune o bucăţică de margarină cât o nucă, oţetul şi sarea. Se amestecă bine cu faină şi se toarnă treptat apa căldută pană când se obţine un aluat potrivit de tare, care face băşici. Se lasă să se odihnească 30-40 de minute, acoperită. Se împarte aluatul în două părţi egale. O jumătate se lasă în continuare acoperită ca să nu se usuce. Din cealaltă jumătate se face un sul care se împarte în 14-15 bucăţi. Din fiecare bucată se întinde pe planşetă câte o foaie de mărimea unei farfurioare. Se lichefiază margarina. Se asază o foaie pe plansetă si se unge cu margarină pe toata suprafaţa, se pune următoarea foaie peste prima, se unge si tot aşa pană se termină foile. Ultima foaie nu se unge pe deasupra. Se asază foile pe o farfurie presărată cu faină şi se bagă în frigider. Se procedează la fel şi cu cealaltă jumatate din aluat. După ce s-a preparat aluatul şi s-a pus în frigider, se întinde prima foaie în tavă unsă în prealabil cu margarină, se pune umplutura la mijloc, se acoperă cu a doua foaie şi se bagă în cuptorul preîncălzit.

Nsusu

PITĂ CRESCUTĂ
Ingrediente: - 500 g făină
- un pacheţel drojdie
- 250 ml lapte
- o lingură cu sare
- 500 g brânză de oi
- 250 g margarină
Preparare:

Se prepară maiauă din laptele căldut, drojdie şi una sau două linguri făină. Se amestecă cantităţile şi se lasă la crescut 15-30 minute. Restul de făină se amestecă bine cu margarina cât o nucă şi cu maiauă. Se framântă şi se lasă la crescut două ore. Se unge cu margarină o tavă mai înaltă. Aluatul se împarte în 4 părţi. Se întinde prima foaie care se pune în tavă. Deasupra se presară brânza din loc în loc şi bucăţele de margarină. Se aşază apoi a două foaie şi se procedează la fel cu urmatoarele punand între ele brânza şi margarina. Se bagă în cuptorul preîncălzit, la început la foc mai puternic, până când creste, apoi la foc mai mic.

Nsusu

PLĂCINTĂ ARMÂNEASCĂ DIN MĂLAI (I) (Pispilitã)
Ingrediente: - 500 g mălai
- 100 g făină de grâu
- 20 g drojdie
- 1 cană iaurt sau lapte bătut ("strigliatu")
- sare
- piper
- mărar
- telemea
- ulei
Preparare:

Drojdia se dizolvă în iaurt şi se face o plămădeală din făina de grâu. Se lasă la cald 20 de minute, după care se adaugă celelalte ingrediente şi se obţine o compoziţie putin mai groasă decât smântâna. Se lasă la cald compoziţia, acoperită, cam o jumătate de ora. Apoi se ia din compoziţie cu lingura şi se prăjesc în ulei încins turtitele.

Se mănâncă numai calde, cu telemea rasă pe deasupra.

Nsusu

PLĂCINTĂ ARMÂNEASCĂ DIN MĂLAI (II) (Pispilitã)
Ingrediente: - 500 gr mălai galben (2 pahare de mălai)
- 250 gr făină albă (1 pahar de făină)
- 200-250 gr de smântână sau caimac (1 pahar)
- 1 plic praf de copt
- 2-3 ouă (depinde de mărime)
- brânză de vaci
- ştevie {amarantus officinalis} -(fiert într-un clocot ca să se înmoaie, se toacă)
ştevia se poate înlocui cu spanac (obligatoriu verdeaţa este un pic fiartă şi tocată)
- 250 ml ulei (aprox. 1/2 pahar)
- 1 linguriţa rasă de sare (sau cu vegeta este şi mai gustos)
- 250 gr apă (cât trebuie ca să fie de o consistenţă puţin mai groasă decât masa ptr. clatite)
- 250 ml lapte
Preparare:

Se amestecă toate ingredientele de mai sus. Se unge bine tava cu ulei, peste tot. Se toarnă compoziţia şi se pune la cuptor bine încins la 250 C. După primele 15 min, se reduce temperatura la 220-200 C (depinde de cuptor). Se coace cam 45-50 min. (depinde de tavă), dacă este pispilită în strat mai subţire sau mai gros. Semnul cel mai bun că este gata este urmatorul: prinde coaja rumenă deasupra, şi marginile sunt frumos rumenite, chiar se îndepărtează de marginile tavei, tepsiei, etc. Se scoate din cuptor şi se taie după 10-15 min, căci se dezlipeşte mai bine de tavă.

Poftă bună!

Sursa: Doina Balanescu (Joi, 11 Iunie 2009)
Nsusu

PLĂCINTĂ CU PRAZ
Ingrediente: - 500 gr foi de plăcintă (sau Aluat înfoiat pentru plăcintă)
- 2 buc praz
- 1 ceapă
- 250 gr caimac (sau smântână)
- puţina sare (sau şi mai bine vegeta)
- 2-3 ouă
- brânză
- puţin ulei
- apă (se poate şi gazoasă)
Preparare:

Tocaţi ceapa şi o puneţi la prajit intr-o tigaie unde aţi pus în prealabil puţin ulei şi puţină apă, adăugaţi vegeta. Între timp tocaţi ineluşe prazul curăţat. Amestecaţi-l cu ceapă, şi lăsaţi să se înmoaie totul. Acoperiţi cu capacul, iar sarea din vegeta va face ca ceapa şi prazul să lase sucul propriu. Atenţie să nu ardă! Adăugaţi dacă trebuie incă un pic de apă şi ulei, după nevoie.

Daţi deoparte tigaia, şi intr-un castron fărămiţaţi brânza, adăugaţi smântâna, ceapa şi prazul din tigaie, amestecaţi. Dacă este de consistenţă prea groasă, adăugaţi încă un pic de apă, si 2-3 linguri de ulei. Adăugaţi sare sau vegeta dupa gust. Puteţi adăuga şi 2-3 ouă (după mărime). Amestecaţi.

Tava se unge cu ulei. Foile se întind pe tavă, şi la fiecare trei foi se pune câteva linguri de umplutură şi tot aşa pană deasupra avem numai foi. (Eu personal nu ung foile cu nimic, dar Maia le ungea cu untură un pic încălzită ca să fie lichidă).

Peste pita astfel împachatată, se fac împungături cu cuţitul în câteva locuri (ca să iasă aburul, să respire în timpul coacerii). Castronul în care am avut umplutura, nu-l spălaţi ci puneţi un pic de apă şi ulei şi turnaţi peste pită. Acoperiţi cu o folie de aluminiu. Daţi la cuptorul rece, tava să fie la jumătatea cuptorului, chiar un pic mai jos. Aprindeţi la 220 C. După 45 de min aprox. (depinde de aragaz), îndepărtaţi folia de aluminiu ca să se poată înrosi deasupra.

Coaceţi încă 15 min, important este să aibe culoare frumoasă, rumenă. Uneori presar înainte de a pune pita în cuptor şi cateva boabe de susam. Se poate face şi ca placintă rolată şi atunci împărţiţi foile la trei, împărţiţi şi umplutura la trei, şi faceţi pită-rolat.

Poftă bună!

Sursa: Doina Balanescu (Joi, 11 Iunie 2009)
Nsusu

PRASHI CU CARNI DI PORCU
Ingrediente: - 1 kg carni di porcu
- 1,5 kg prashi
- 200 g ligdã sau untulemnu
- 500 g pãtrãgeani
- sari
Mãyiripsearea:

Prashlji s-curã, s-aspealã shi s-talji cumãts ma mãri. Carnea s-talji cumãts (filii), s-bagã tu tighani ti tsãrgãseari cu ligda sau untulemnul. S-bagã prashi tãljats, s-minteashti cu ciubãnica pãnã s-tsãrgãsescu. S-adavgã pãtrãgeanili tãljati filii shi s-minteashti cu adãvgarea di sari.

S-andreadzi masa ti tutã taifa cu stulitsi shi s-mãcã cu bunela.

Nsusu

SHUPLA
Ingrediente: - 3 l apã
- 1 kg fãrinã di misur
- 300 g cash di oaie
- 100 ml untulemnu
- sari
Mãyiripsearea:

Apa hearbi tu un vas, deapoea s-troarnã pisti fãrinã tu tãvã, s-advgã untulemnul sh-cashlu chisat cu bunela shi s-minteashti ghini cu ciubãnica di lemnu. S-andreadzi tu tãvã shi s-bagã tu cireap ta s-coacã.

Shupla s-mãcã ma multu serli pi tsinã cu taifa sh-cu oaspits.

Nsusu

TĂRĂTOR
Ingrediente: - 500 g iaurt de oi
- doi căţei de usturoi
- două linguriţe cu ulei de măsline
- o legătură de mărar sau frunze de mentă
- 3-4 castraveţi
- sare
- piper
Preparare:

Se curăţă castraveţii de coajă şi se taie foarte mărunt, la fel şi usturoiul. Deasupra se toarnă iaurtul, se pune mărarul (sau menta), uleiul, sarea, piperul. Se amestecă bine şi se pune la rece.

Nsusu

TÃRHÃNÃ
Ingrediente: Tãrhãnã
- fãrinã di gãrnu
- oauã
- lapti

Tãrhãnã Mãcari
- 3 l apã
- 500 g tãrhãnã
- 100 g seu di oaie sau untulemnu
- 300 g cash di oaie
Mãyiripsearea:

Tãrhãnã

S-frimitã fãrina cu laptili tu un vas, s-adavgã oauãli shi s-frimitã ghini pãnã aluatlu easti sãnãtos. Deapoea s-treatsi prit unã sitã cu guvili mãri ca s-adarã sãrmi cãt boblu di ariz, deapoea s-tindi la soari ti uscari unã dzuã; urmeadzã bãgarea tu cireap cu cãldurã (cãnjinã) ptsãnã, ti uscari ghini. Tãrhãnãlu s-adarã toamna ti tutã iarna.

Tãrhãnã Mãcari

Apa s-hearbi cu undili, s-adavgã seulu sau untulemnul, s-toarnã pisti tãrhãnãlu tu tãvã, s-adavgã cashlu sãrmat cu bunela, s-minteashti ptsãn.

S-andreadzi masa cu stulitsi, s-bagã tãvãlu cu tãrhãnã sh-taifa mãcã cu lingura.

Nsusu

TÃRHÃNÃ / PJETURI
Ingrediente: - 1/2 kg de făină
- 2-3 ouă
- puţină sare
- apă după nevoie
Preparare:

Frământaţi bine de tot, şi lăsaţi aluatul să se odihnească; presăraţi suprafaţa de lucru cu faină, şi întindeţi cu sucitorul o foaie sau două, după cât spaţiu aveţi. Foaia să fie subţire, dar nu transparentă.

TRÃHÃNÃ, foaia se lasă pe o faţă curată de masă, presărată cu făină la loc cu aerisire bună, pentru ca să se usuce. Când se usucă se dă prin răzătoarea mare. Dacă faceţi o cantitate mai mare, atunci puteţi păstra trãhãnã-ul uscat în pungi de bumbac, la loc aerisit.

PJETURI, foile uscate se rup în bucăţele pătrate, cam de 2 cm pe fiecare latură, dar fiind pasta de casă, nu vă băteţi capul dacă le faceţi un pic mai mari şi nu sunt perfecte geometric.

Când le pregătiţi, se fierb în apă sărată, clocotită cu puţin ulei. Pentru că dimensiunile variază, este gata când încercaţi şi vedeţi că nu se lipeste de dinţi, ca la orice macaroane sau spagetti.

Se servesc cu brânză, urdă, cash, caimac, unt, smântână, ce doriţi si cum doriţi. Delicios si frumoase la culoare pentru că din cauza oualelor (mai ales dacă sunt ouă de la ţară) au culoare galben-aurie, exact cât trebuie ca să vă lase gura apă...

Pofta bună, merita efortul....

Sursa: Doina Balanescu (Duminică, 14 Iunie 2009)
Nsusu

TOCANĂ DE OAIE (Ahnie di oae)
Ingrediente: - două kg carne de oaie
- două kg ceapă
- două kg cartofi
- ulei
- pastă de tomate
- sare
- condimente
Preparare:

Se pune să fiarbă carnea de oaie. Se curăţă cartofii, s-taii (se taie) pe lung în sferturi şi se pun la fiert în altă cratiţă. Separat, se taie ceapa şi se căleste în ulei. După ce s-a călit ceapa, se pune peste cartofi şi se fierb împreună. Se pun pasta de tomate şi sare. După ce s-a fiert bine carnea, se amestecă cu cartofii şi ceapa şi, după gust, se pun condimente, după care se mai lasă un pic la fiert.

S-mãcã (se serveste) caldă. S-avet orixi! (Pofta bună!)

Nsusu

UMPLUTURĂ CU CARNE
Ingrediente: - un kilogram carne tocata de vacă sau porc slabă
- 3-4 ouă
- două-trei cepe
- un pahar cu lapte
- sare
- piper
Preparare:

Se căleşte carnea tocată împreună cu ceapa, se dă la o parte să se răcorească, apoi se amestecă bine cu ouăle, laptele, sarea şi piperul.

Nsusu

UMPLUTURI
Ingrediente: - un kg spanac sau ştevie
- urzici
- praz
- 5 ouă
- 300 g telemea de oaie
- 200 g iaurt
- 100 ml ulei
Preparare:

Se spală spanacul (ştevia, urzicile etc.), se pune la fiert, se scurge bine şi se toacă pe un fund de lemn. Se încinge uleiul intr-o cratiţă, după care se adaugă spanacul. Se caleste puţin ca să iasă apa, se da deoparte şi când s-a răcorit se adaugă brânza rasă, ouăle bătute şi iaurtul sau laptele bătut. Se pune compoziţia între cele două foi. Prazul nu este necesar să fiarbă. Se spală, se toaca şi se pune pe foc cu puţin ulei şi o cească de lapte.

Când s-a înmuiat se dă deoparte să se răcorească, se adaugă ouăle şi brânza.

Nsusu