Costica Canacheu crede ca obtinerea statutului de minoritate nationala pentru comunitatea aromana din Romania este numai o chestiune de timp
de RomPres
Vineri, 27 Mai 2005
 

Presedintele Consiliului director al Asociatiei Comunitatea Aromana din Romania (ACAR), Costica Canacheu, a declarat, joi, in conferinta de presa, ca obtinerea statutului de minoritate nationala pentru comunitatea aromana din Romania este numai o chestiune de timp.

"Sustinem acest statut pentru ca membrii comunitatii noastre, cu o identitate culturala definitorie in 2005, sa poata beneficia de drepturile specifice minoritatilor nationale: invatarea limbii aromane in scoli, slujba religioasa in limba materna si acces la mass-media in aceeasi limba", a precizat Canacheu.

El a aratat ca daca Guvernul Romaniei, Ministerul Culturii si Cultelor, Ministerul Educatiei si Cercetarii, Consiliul Minoritatilor Nationale si Societatea Romana de Televiziune, carora le-au fost incredintate documente in sprijinul celor mentionate, vor intarzia punerea in aplicare a unor masuri concrete, "atunci ACAR va ajunge la concluzia ca exista o problema, ce tine de neaplicarea legii".

Canacheu a comentat, in context, pozitia Societatii Romane de Radiodifuziune (SRR), careia ACAR i-a solicitat realizarea unei emisiuni in aromana, care sa fie receptionata la nivelul intregii tari. "Probabil ca nu s-a inteles ce am solicitat si in ce temei. Ni s-a motivat ca SRR sprijina, la sediul redactiei sale din Constanta, o emisiune de 45 de minute dedicata aromanilor, emisiune care, de fapt, nu poate fi receptionata decat pe plan local", a spus Canacheu.

Referindu-se la raspunsul Departamentului Relatii Interetnice (DRI), care a invocat procedurile legate de recunoasterea comunitatilor etnice, Canacheu a sustinut ca este vorba de o eroare. "Nu stiu pe ce se bazeaza DRI. Avem o propunere la proiectul de Lege inaintat Senatului de catre Executiv, care se refera la minoritatile nationale si reglementeaza acest domeniu", a mentionat presedintele ACAR.

Pe de alta parte, vicepresedintele ACAR, Stere Samara, a aratat ca in Macedonia problema comunitatii aromane s-a rezolvat in urma cu zece ani, iar in Bulgaria aromanii au fost recunoscuti ca minoritate nationala inca din septembrie 2004.