"Noi suntem romani"
Aromanii nu vor sa auda termenul "minoritate"
de Oana Manoila, Constanta Cantaragiu
Joi, 25 August 2005
 

Mult controversatul subiect referitor la declararea aromanilor drept minoritate ia amploare. Societatea Macedo-Romana se opune vehement acestei idei vehiculate de o serie de persoane, precizand faptul ca aromanii sunt de fapt romani, iar in limba, credinta si obiceiurile lor nu exista nici un element care sa-i determine sa se gandeasca la ideea de minoritate. "Toti aromanii nord- si sud-dunareni sunt romani (armani), cu specificul lor dialectal, folcloric si etnografic in cadrul generosului popor roman, unul din cele mai numeroase si mai puternice din sud-estul Europei", se arata intr-un comunicat emis de Academia Romana.

Membrii Societatii de Cultura Macedo-Romane, fondata in anul 1880, au luat la cunostinta actele "unor intitulati reprezentanti ai aromanilor din Romania" care solicita, se afirma intr-un comunicat al asociatiei, acordarea statutului de minoritate nationala in tara noastra. Asociatia se declara impotriva acestei initiative: "Aromanii, indiferent unde se aflau, au fost si sunt o componenta a poporului roman, iar graiul vorbit de ei a fost si este un dialect al limbii romane vechi, al straromanei", se specifica in acelasi comunicat. Societatea de cultura Macedo-Romana considera initiativa grupului de aromani de a se constitui intr-o minoritate nationala distincta de romani, ca popor armanu, cu o limba proprie Ð armana, drept "aberanta si in acelasi timp provocatoare, falsificatoare, chiar periculoasa".

Scurta istorie

Aromanii au aparut in spatiul din nordul Dunarii dupa formarea statelor romanesti, iar numarul lor a crescut continuu de-a lungul timpului. Conform declaratiilor prof. dr. Aurel Papari, presedintele Fundatiei Cultural-Stiintifice "Andrei Saguna" din Constanta, ei au considerat ca s-au stabilit intre fratii lor, in tara lor, avand constiinta clara ca sunt parte a neamului romanesc. Membrii Societatii de cultura Macedo-Romana doresc ca educatia, cultura, traditiile lor sa evolueze conform standardelor europene prin recunoasterea calitatii lor de minoritati, dar "nu prin invocarea unor realitati etnice".

Academia Romana se opune, la randu-i, ideii de minoritate, afirmand ca "ne aflam in fata unei diversiuni izvorate din interese mercantile ale unor cercuri din tara si din strainatate ce ignora adevarata istorie a acestei ramuri a romanitatii rasaritene si a dialectului aroman care, impreuna cu cel dacoroman, meglenoroman si istroroman, formeaza limba romana".

De aceeasi parte a baricadei se afla si o serie de alte de organizatii, fundatii si comunitati ale aromanilor din toate colturile tarii, dar si oameni de seama ai judetului Constanta.

Oameni cu scaun la cap

Vocile care se pronunta impotriva constituirii aromanilor intr-o minoritate sunt numeroase. De la oamenii simpli, care nu vad care ar putea fi avantajul unei astfel de actiuni si care se stiu romani din mosi-stramosi, pana la oamenii politici din Constanta, constienti de dedesubturile pe care le ascunde dorinta de a dobandi statutul de minoritate. Inca de la primele zvonuri cu privire la demersurile pe care unii dintre aromani intentionau sa le faca pentru a intra in categoria minoritatilor, senatorul liberal Puiu Hasotti a declarat ca actiunea nu-si are rostul. La acea vreme Hasotti declara ca istoria este dovada faptului ca aromanii nu sunt o natie aparte si ca, pe parcursul timpului, au demonstrat ca, in unele cazuri, au fost mai romani decat romanii. Deputatul PSD Corneliu Dida impartaseste convingerile adversarului politic in ceea ce priveste apartenenta aromanilor la poporul roman. In schimb, prefectul Danut Culetu a intrat mai adanc in miezul problemei si a dezvaluit care sunt, in opinia sa, motivele pentru care o parte din aromani vor sa obtina statutul de minoritate nationala. Cel mai important dintre argumente ar fi cel legat de obtinerea unor bani, in conditiile in care Romania se pregateste de intrarea in Uniunea Europeana, iar grija pentru minoritati a europenilor este deja bine cunoscuta. Se pare ca pentru putini dintre aromani, si este vorba despre mana de oameni care vor sa se rupa de poporul roman, banii trec inaintea oricaror alte prioritati, chiar daca acest punct de vedere este blamat de majoritatea membrilor comunitatii.

Nsusu