Aromanii isi serbeaza ziua pe strazile Bucurestiului
de Virgil Nesa
Marţi, 23 Mai 2006
 

Comunitatea Aromana din Romania sarbatoreste, astazi, Ziua Nationala a Aromanilor . Acest eveniment reprezinta in primul rand o oportunitate pentru comunitatea aromanilor din Romania pentru a-si promova identitatea, cultura si traditiile proprii dar si un real motiv de sarbatoare si de reafirmare a vointei aromanilor din Romania de a fi recunoscuti ca pastratori ai unui tezaur cultural viu si valoros.

In acest an, sarbatorirea Zilei Nationale a Aromanilor se va desfasura sub deviza: Aromanii: Pretutindeni Nicaieri - Armanji: Iutsido Iuva . Aceasta sintagma exprima cel mai bine situatia aromanilor din Romania: o veche comunitate, care nu isi poate apara acum propria identitate, propria cultura si valorile specifice.

Sarbatoarea nationala a aromanilor de astazi va fi marcata de catre Comunitatea Aromana din Romania printr-o Adunare Generala Extraordinara a membrilor organizatiei care se va desfasura la Sala Palatului, incepand cu ora 11. La aceasta adunare vor participa peste 3.500 de reprezentanti ai aromanilor din sase filiale teritoriale ale Comuntatii: Bucuresti, Constanta, Ialomita, Tulcea, Calarasi si Timis.

In cadrul acestui eveniment se va desfasura si un spectacol de muzica si dansuri traditionale aromane care va fi prezentat pe strazile Bucurestiului, pe traseul Sala Palatului Piata Victoriei, prin Bd. Magheru, incepand cu ora 13.30. Cei peste 3.500 de reprezentanti ai Comunitatii Aromane din Romania, impreuna cu formatiile de dans traditionale, vor parcurge acest traseu pentru a-si marca astfel cel mai important eveniment: sarbatorirea Zilei Nationale a Aromanilor.

Comunitatea Aromana din Romania - Comunitatea Aromana din Romania a luat fiinta in 1991, ca expresie a vointei cetatenilor romani, de origine aromana, de a se asocia si organiza institutional pentru a pastra si dezvolta limba aromana, traditiile si cultura aromana, pentru a promova valorile lor spirituale, in contextul unei bune intelegeri cu popoarele balcanice, cu popoarele altor tari, in mijlocul carora aromanii traiesc si isi desfasoara activitatea.

Nsusu