Georgiana Ianus a umilit Harvard-ul
de Oana Craciun
Luni, 9 Aprilie 2007
 

La 22 de ani, este cel mai bun avocat general si cel mai bun orator la nivel european. Juriul celui mai renumit concurs de drept comunitar international i-a dat votul in defavoarea reprezentantului de la Harvard.

De ce ai ales meseria de avocat? Ce satisfactii profesionale crezi ca o sa ai?

Provenind dintr-o familie de avocati, era intr-un fel sau altul de asteptat sa urmez acest drum. Cind a trebuit sa iau insa decizia, as fi vrut mai degraba sa ma orientez catre o profesie artistica, de exemplu arte plastice, fotografie sau poate arhitectura. Dar mi-am pus intrebarea ce pot sa fac mai bine: sa desenez sau sa vorbesc? Iar decizia a fost relativ usor de luat. Cit despre satisfactii, sper sa reusesc sa avansez in cariera pe baza capacitatilor mele profesionale, sa apar clientii doar pe baza legii si sa nu imi pot reprosa nimic.

Ce mentori ai?

Parintii mei au fost oamenii de la care am avut cel mai mult de invatat. De la mama am invatat ce inseamna sa fii un foarte bun orator si ce este un avocat, iar tata m-a invatat sa ma descurc indiferent de situatie.

Cum a fost stagiul la o casa de avocatura?

Am facut stagiu la BPV Grigorescu din luna februarie 2006 pina in luna octombrie 2006. Pe intreaga perioada am fost implicata in multe proiecte din diverse domenii juridice si am simtit ca fac parte din echipa. Am avut multe lucruri de invatat si am inteles ca ceea ce invatam in facultate nu reprezinta decit o mica parte din ceea ce avem nevoie in practica.

Ce te-a determinat sa participi la concursul european ELMC (European Law Moot Court Competition)? Cum crezi ca o sa te ajute in viitor, ca avocat?

Am participat la ELMC in primul rind pentru experienta de a pregati un caz de la cap la coada. In plus, stiam ca ELMC este cel mai renumit concurs de drept comunitar, iar participarea la el era o provocare. Sint convinsa ca ma va ajuta experienta in cariera de tinar avocat. Am capatat mai multa incredere in mine, iar faptul ca am pledat in fata judecatorilor de la Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene, care au decis ca trebuie sa cistig, mi-a confirmat ca am luat decizia corecta cu alegerea acestei profesii.

De ce ai ales sa participi la sectiunea avocat general si cum s-ar caracteriza “rolul” pe care l-ai interpretat?

Avocatul general este membru al Curtii, fara a fi insa judecator si fara a participa la luarea hotaririi Curtii. El ofera parerea lui independenta cu privire la cum ar trebui sa decida Curtea, bazindu-se in principal pe jurisprudenta Curtii, cit si pe doctrina. Desi Curtea urmeaza opinia avocatului general, ea nu este obligatorie. La faza scrisa a concursului am fost in echipa reclamantului, doar pentru faza orala am ales sa fiu avocat general. Cred ca mi-a placut acest rol pentru ca puteam sa analizez cazul din ambele perspective, atit din cea a reclamantului, cit si din cea a piritului si sa imi formez o parere obiectiva.

Cum s-a prezentat concurentul de la Harvard, cum a fost pledoaria lui?

Pledoaria mi s-a parut foarte buna, desi argumentatia lui pe fond, asa cum am spus, diferea relativ mult de a mea. A fost fluent atit in engleza, cit si in franceza si a fost un foarte bun orator. Mi-a placut foarte mult.

Cum ai caracteriza reprezentatia colegilor din celelalte tari, ce va diferentiaza de ei, ca tineri avocati romani?

Ma asteptam sa fie mai buni, mai ales pe fond. Ei au acces la mult mai multe informatii, la reviste de specialitate, la doctrina actuala. Cred ca noi sintem mai ambitiosi si mult mai sirguinciosi.

De ce crezi ca ai cistigat titlul de cel mai bun orator la etapa finala a concursului european?

Cred ca am fost foarte clara, s-a observat faptul ca imi place ceea ce fac, ca sint convinsa de ceea ce zic. De asemenea, s-a putut urmari cu usurinta toata argumentatia pledoariei mele, fiind fluenta atit in engleza, cit si in franceza.

Ce parere ai despre discursurile celor mai importante figuri din viata politica romaneasca? Cum este discursul balcanic?

Din pacate, majoritatea discursurilor sint in limbaj de lemn: nu au nici un mesaj concret si nu se intelege practic nimic. In majoritatea cazurilor, discursurile sint haotice, nu au o structura logica si nu au nici o concluzie. Cred ca prin asta difera discursul balcanic de cel european si de cel american.

Ce planuri ai pentru urmatorii ani?

In anul urmator voi merge la master in Germania, apoi voi reveni in tara pentru a incepe cariera profesionala. Vreau sa ma specializez pe dreptul concurentei si pe drept comunitar, in general. Cred ca Romania are nevoie de tineri specialisti in aceste domenii si sint convinsa ca ma voi putea dezvolta si ca voi putea contribui si eu la dezvoltarea dreptului comunitar in Romania. Mi-ar placea foarte mult si o cariera academica, dar nu am inca planuri concrete in acest sens.

Inovatia romaneasca a batut conservatorismul

De ce consideri ca ai obtinut locul intii la aceasta categorie, ce crezi ca ai avut in plus fata de reprezentantul de la Harvard?

Potrivit regulilor, dintre cei 12 avocati generali care s-au calificat la etapa regionala, primii patru merg in faza urmatoare a regionalei, iar dintre acestia, se alege cel mai bun avocat general. La regionala la care am participat eu (Maastricht), comisia nu a putut alege intre mine si reprezentantul de la Harvard, asa ca ne-au rugat sa mai pledam o data, in ultima faza a regionalei. Dupa ce am pledat amindoi, parerile erau foarte impartite si toti ziceau ca este intr-adevar greu sa decida. Pledoariile noastre au fost destul de diferite pe fond, insa nu se poate spune ca a mea a fost cea corecta si a lui nu. Cum problemele care s-au pus in cazul nostru nu si-au gasit inca rezolvarea in realitate, puteai practic sa alegi solutia care ti se parea cea mai convingatoare, bazindu-te pe o argumentatie logica. Cred ca eu am mers mai in profunzime si am venit cu idei noi. El a fost mai conservator, a refuzat sa mearga pe o solutie inovativa. In plus, la aceasta ultima faza ni s-au pus si intrebari de drept comunitar, material care nu aveau stricta legatura cu speta noastra, pentru a vedea daca am inteles contextul in care aplicam reguli specifice. Cred ca am fost mai clara la raspunsurile acestea.

Georgiana Ianus

* Studii: 2006-2007: Universitatea Konstanz – Germania, Facultatea de Drept (bursa Erasmus si bursa Raiffeisen Bank); Universitatea Bucuresti, Facultatea de Drept – ultimul an; Colegiul Juridic Franco-Roman de Studii Europene, Paris I, Panthéon Sorbonne – Master I in prezent, licenta in 2006; 2004: Universitatea Europeana a Pacii, Franta – bursa acordata de Polul Universitar Normand

* Stagii: BPV Grigorescu, cabinet de avocatura – drept comercial; Haarmann Hemmelrath – cabinet international de consultanta in drept, taxe, audit si contabilitate; HVB Bank – Departamentul juridic

* Din 1998: membru al Fundatiei de Educatie Eco- Sociala „Kinderbauernhof“ (Ferma copiilor) – organizarea de tabere de limba germana pentru copiii venind din medii defavorizat

Alte articole legate de acelaşi subiect:

2007/03/13 - Evenimentul Zilei - O romanca a batut Harvardul

Nsusu