Lege privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni
de Redactia Romanian Global News
Joi, 25 Octombrie 2007
 

Pentru ca romanii de pretutindeni sa inteleaga mai bine jocurile pe care le-au facut partidele politice din Romania si politicienii romani pe spatele legii privind sprijinului acordat romanilor de pretutindeni, Romanian Global News va prezinta mai jos stenogramele sedintelor Camerei Deputatilor privind aceasta lege, precum si rezultatele celor doua votari impreuna cu numele celor care au votat, pentru si impotriva amendamentului cerut de catre asociatiile romanesti din jurul frontierelor si Balcani, si propus de Traian Basescu.

Amendamentul propus de catre reprezentantii comunitatilor romanesti din afara frontierelor, la Universitatea de Vara de la Izvorul Muresului si preluat de catre Administratia Prezidentiala si propus Parlamentului, spunea ca denumirile explicite de ruman, vlah, valah, macedo-roman, aroman, meglenoroman, istroroman,moldovean, etc, sa fie trecute ca si categorii care se includ in sintagma « roman de pretutindeni ».

Practic adoptarea acestui amendament pe langa beneficiile foarte mari aduse comunitatilor romanesti din jurul frontierelor si Balcani, ar fi eliminat si posibilitatea diverselor agenturi straine sa mai inventeze « minoritati » moldovene sau aromane pe teritoriul Romaniei. Votarea amendamentului ar fi facut inutila inventia stalinista a « poporului moldovean » sustinuta de guvernul comunist de la Chisinau si de Ucraina. Ar fi facut de asemenea inutila dezinformarea diverselor state din Balcani privind « poporul vlah » sau « poporul aroman », ca etnii diferite de poporul roman. Faptul ca el nu a fost adoptat trebuie sa puna serioase intrebari celor care ar trebui sa vegheze la respectarea ordinii constitutionale in Romania si la apararea intereselor romanesti in afara Romaniei.

Şedinta Camerei Deputaţilor din 16 octombrie 2007 - stenogramă

Şedinta Camerei Deputaţilor din 22 octombrie 2007 - stenogramă

Rezultatele votului (mijlocul paginii)

Lege privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni