Gigi Becali promitea şpaga în aromână
de Ioana Oros, Ionel Stoica, Liliana Năstase
Vineri, 19 Decembrie 2008
 

Finanţatorul de la FC Steaua a fost trimis în judecată în dosarul „Valiza de la Cluj”. Victor Piţurcă, acuzat de favorizarea infractorului, va fi şi el judecat. Gigi Becali a fost prins cu valiza cu 1,7 milioane de euro la Cluj după ce procurorii DNA i-au interceptat convorbirile telefonice.

Gigi Becali, alături de alte opt persoane, printre care vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al FC Steaua, Teia Sponte, dar şi selecţionerul echipei naţionale de fotbal, Victor Piţurcă – acuzat de favorizarea infractorului, a fost trimis ieri în judecată de DNA.

Conform procurorilor anticorupţie, Gigi Becali, acuzat de dare de mită, ar fi promis 1,7 milioane de euro fotbaliştilor de la Universitatea Cluj şi preşedintelui acestui club, Toni Doboş, pentru ca în ultima etapă a Ligii I, ediţia 2007 – 2008, clubul universitar să îşi apere corect şansele în meciul cu CFR Cluj şi, astfel, Steaua să devină campioana României.

Ulterior, Becali a susţinut că suma de 1,7 milioane de euro era pentru achiziţionarea unui teren în Cluj. În acest sens, Piţurcă a semnat ca martor contractul de vânzare – cumpărare a terenului. Numai că anchetatorii au constatat că acest contract a fost antedatat!

„Cărămizile” promise pentru mobilizare

Din interceptările telefonice ataşate la dosarul de urmărire penală rezultă că finanţatorul FC Steaua i-a contactat direct sau prin intermediul altor persoane pe fotbaliştii de la Univeristatea Cluj, promiţându-le sume mari de bani pentru îndeplinirea obiectivului.

Prima persoană contactată de Gigi Becali a fost preşedintele Toni Doboş, căruia i-a solicitat, conform procurorilor DNA, ­să-şi mobilizeze echipa pentru meciul cu CFR Cluj. În cadrul aceleiaşi convorbiri telefonice, Becali i-a transmis lui Doboş că Teia Sponte va pleca spre Cluj cu banii promişi. Ulterior, Becali l-a contactat telefonic pe Teia Sponte, cu care a discutat despre modalitatea în care urma să trimită banii fotbaliştilor de la Universitatea Cluj.

Se pare că Gigi Becali avea bănuieli că ar putea avea convorbirile telefonice interceptate, fapt pentru care discuţiile le purta în aromână. Mai mult, el folosea un limbaj codat. Spre exemplu, banii erau numiţi de finanţatorul de la Steaua „bucăţi” sau „cărămizi”.

„Le-am dat o sută celor de la Pandurii“

Procurorii susţin, că pe durata returului campionatului trecut, Becali a încercat să promită şi să ofere bani altor echipe de fotbal, pentru a-şi atinge interesele personale. Becali ar fi dat „o sută” jucătorilor de la Pandurii, şi nu numai, după ce aceştia au bătut CFR Cluj în deplasare cu 2-1. Acest lucru a reieşit după ce Piţurcă i-a atras atenţia telefonic că cei din Târgu Jiu sunt supăraţi pe el. La Pandurii evoluează Alex Piţurcă, fiul selecţionerului.

Anchetatorii au decis în cazul lui Anton Doboş, cercetat pentru luare de mită, separarea anchetei şi continuarea cercetărilor. Doboş a suferit leziuni deosebit de grave în urma unui accident rutier.

Sfătuitorul Hrebenciuc

Într-o discuţie telefonică interceptată de procurori, Gigi Becali îl asigura pe deputatul PSD Viorel Hrebenciuc că a luat legătura cu cei de la «U» Cluj.

Viorel Hrebenciuc: Da’ voi aţi luat legătura cu ăia de la Universitatea?

Gigi Becali: Auzi, păi auzi?

A, bravo atunci!

Am luat… Păi ce, păi ce!

Bravo, bravo! Deci asta vroiam să-ţi spun că…

Păi am luat legătura şi cu jucători şi cu toată lumea şi cu antrenori şi cu, cu tot, toată lumea!

Da!

E cel mai mare război acolo!

Atenţionat de Mirel Rădoi

Într-o discuţie dintre Mirel Rădoi şi naşul său, Gigi Becali, fotbalistul îi atrage atenţia despre o posibilă intervenţie a poliţiei şi-l sfătuieşte să nu mai folosească telefonul pentru astfel de afaceri.

„Acesta din urmă a replicat, prin folosirea unui limbaj ce îl caracterizează, faptul că nu îi este teamă, iar dacă se va ajunge aici, Sponte Teia va folosi un subterfugiu, în sensul că prezenţa sa în municipiul Cluj este legată de o afacere imobiliară”, se arată în rechizitoriul întocmit de DNA. Rădoi şi colegul său Petre Marin sunt cercetaţi pentru mărturie mincinoasă.

Trădaţi de celulare

Gigi Becali l-a contactat la data de 5 mai 2008 pe Adrian Mititelu, finanţator la Universitatea Craiova, căruia i-a spus că va trimite la Cluj suma de aproximativ 2 milioane de euro:1,5 milioane de euro pentru jucătorii Universităţii şi 500.000 de euro pentru preşedintele Doboş.

Adrian Mititelu: „Vezi că dădui şi eu telefoane pe acolo, făcui şi eu nişte „lobby”! Şi cu Toni (n.r. Anton Doboş, preşedinte «U» Cluj) şi cu Vădana (n.r. Sorin Vădana, director sportiv la «U» Cluj) … şi cu ăştia!”

Gigi Becali: „Păi da, păi da! „Lobby” e geanta mâine!

[râde –n.n.] „Auzi, să fie geantă ca lumea, că ăia, ăia de la Cluj nu pot să facă faţă.

„Dacă-ţi spun acum cazi jos, dacă-ţi spun ce geantă! Înţelegi? Ştii cât e geanta? Cât, cât aveai tu de la, de la C.F.R.!”

„Păi eu n-am avut nimic!”

„Nu tu, cât a avut ăla, cum îl cheamă, cum îl cheamă, Balaci, Balaci!”

„Păi nu ştiu cât a avut Balaci!”

„Un milion jumate’!”

„Păi, ce bă, e puţin, pe cuvânt dacă nu-i puţin, dă-le două!”

„Păi două, două!”

„Auzi, dă-i unu’ lu’ Toni, numai pentru Toni, ca să…

„Nu mă, nu, nu! Unu’ jumate’ la echipă şi cinci lu’, lu’ Toni!

„Eu îţi spun o chestiune: Poa’ să le spună Boc (Emil Boc, primarul oraşului Cluj) orice le-ar spune, că ăia când intră în teren, îi doare în p… şi de Boc şi de partid şi de PDL şi de toate astea!“ ...

„După ce am vorbit cu Toni, azi am, am luat legătura, un… cu impresaru’ lu’, lu’ ăla lu’, Zeno Bundea!”

„Ăhă!”

„Le-a promis preşedintele lor un milion jumate’!”

Nsusu