Costică Canacheu: Aromânii au dreptul să fie recunoscuți ca minoritate
de Dana Andreiu
Vineri, 11 Februarie 2011
 

Costică Canacheu

♦ Deputatul PDL Costică Canacheu, fost președinte al Comunității Aromânilor din România, a declarat, vineri, pentru e-politic.ro, că scrisoarea adresată președintelui României de Uniunea pentru Cultură a Românilor din Macedonia privind recunoașterea minorității aromâne ”este o cale care pare obligatorie” în contextul în care aromânii nu pot avea, la fel ca și celelate minorități acces la servicii comune banale.

Costică Canacheu a avut încă din 2005 a avut o inițiativă legată de recunoașterea dreptului aromânilor de a fi considerați ca minoritate națională în România. ”Încă din 2005 m-am adresat tuturor autorităților statului, începând cu Președinția, Guvernul, Ministerul Culturii pentru a ajuta comunitatea aromână să-și obțină drepturile și să fie recunoscută ca minoritate„ a declarat Costică Canacheu.

El a precizat că, potrivit recensământului, pe teritoriul României, trăiesc 27.000 de aromâni, dar că în mod real numărul acestora este de peste 100.000. Deputatul Costică Canacheu a dat chiar și un exemplu de drept refuzat de statul român minorității aromânilor. ”Radio România Internațional are o secție în limba aromână care nu se aude în România. Ce prejudiciu ar aduce României emiterea emisiunilor, cu muzică și tradiții și în limba aromână, ținând cont de faptul că numai în Dobrogea 60 – 70 de mii de aromâni ar fi bucuroși să asculte astfel de emisiuni”, mai spune deputatul. Canacheu suține de asemenea că minoritatea aromână nu are un reprezentant în Parlamentul României.

Alte articole legate de acelaşi subiect:

2011/02/11 - e-politic: Aromânii vor să fie recunoscuți ca minoritate naţională

Nsusu